Zásilkovna zdarma již od 500 Kč, veškeré poštovné od 1 000 Kč.
Zpět do obchodu

Registrace

Na štamprdle s Mírou či se zlejt jak prase?

Z času na čas rádi zajdeme na jedno nebo dáme panďuláka. Rádi ochutnáváme místní piva, třeba u nás je luxusní Dalešická 13, kterou při návštěvě Třebíče musíte zkusit, tak i místní pálenky.

Pokud si chcete dát ale něco ostřejšího než pivo, je vždycky fajn vědět, jaký příběh, za tím co pijete, je. Minimálně aby se vaše chuťové buňky pokusili rozpoznat těch 6589 bylin nebo unikátní cukr z vyhaslé sopky, přece to tam nebudeme kopak jak barbaři.


Whisky

Jedná se o základní alkohol destilovaný z obilovin. Lze ji pít čistou, s ledem nebo v rámci různých míchaných koktejlů. Pro whisky je také typické skladování v dubových sudech (během zrání se vypaří 2-5 % do vzduchu, v místní hantýrce se tomu přezdívá “andělská daň”). Říká se, že co palírna to jiná chuť, proto by se dalo říct, že na světě existuje nespočet druhů. Ty základní se většinou vztahují k zeměpisnému původu:

  • Skotská whisky - vyrábí se pouze na území Skotska z ječmenného sladu, který je sušen skrz kouř z rašeliny (díky tomuto procesu získává svoji typicky plnou chuť). Většinou se s ničím nemíchá, takže až si ji objednáte, vypijte ji čistou hezky až do dna.
  • Irská whiskey - ta se překvapivě vyrábí pouze na území Irska opět z ječmenného sladu. Musí být nejméně třikrát destilovaná a v dubových sudech uskladněná nejméně po tři roky. Její chuť je jemnější než u skotské.
  • Americká whiskey - má hned několik základních poddruhů. Bourbon je označení pro whiskey, která více jak z poloviny surovin obsahuje kukuřici (např. Jim Beam). Skladuje se v dobových sudech, které jsou většinou ručně vyráběné a musí být zevnitř ožehnuty plamenem. Díky tomu mohou praví sommelieři rozpoznat kouřově-dřevitou chuť, kterou destilát v rámci zrání získá. Tennessee whiskey (např. Jack Daniel’s) se oproti bourbonu liší tím, že se filtruje přes 3 metry vysoký sloupec dřevěného uhlí z cukrového javoru, čímž do výroby vstupuje další činitel. Každé kapce trvá 4 až 10 dní než celým sloupcem proteče. Díky tomu získává jemnější a nasládlou chuť. Rye whisky musí být tvořena alespoň 51 % z žita (kanadská verze nemá žádné takového omezení). Rye i Tennessee jsou oblíbenými základy pro mnoho míchaných drinků (např. Whiskey Manhattan, Jack&Cola).

Gin

Gin se může pít samostatně, ale častěji se objevuje jako součást různých míchaných drinků. Dělí se na:

  • Genever – gin vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu
  • Dry gin (suchý gin) – gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin

Gin je pro svou vůni a nahořklou chuť velmi oblíbeným základem drinků. Klasikou je Gin & Tonic. Další drinky, které si s ginem můžete objednat je Martini, The Vesper (drink kombinuje vodku a gin) nebo třeba Negroni (což není rasistická nadávka, ale míchaný drink z ginu, vermut, Campari a pomeranče). Pokud chcete zkusit, jak chutná český gin, mrkněte na stránky Lihovárku, kde najdete unikátní flašky malých českých palíren.


Rum

Rum se vyrábí z cukrové třtiny, a tak asi nikoho nepřekvapí, že nejznámější typy pochází ze zemí, ve kterých se ve velkém zpracovává (nejznámější rumy pochází z oblasti Karibiku a Jižní Ameriky). Výroba rumu je zajímavá v tom, že není dán jeden přesný postup, jak ho vytvořit. Obecný postup ale probíhá v následujících krocích: zpracování třtiny, fermentace rumu, destilace, zrání, filtrace, blending a lahvování.

Základními typy rumu jsou:

  • Světlý rum (Blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů
  • Zlatý rum
  • Tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován samostatně jako tzv. sipper či využíván pro vaření
  • Tuzemák je česká specialita. Tento rum se vyrábí uměle dochucením zředěného lihu. Tímto výrobním postupem nesplňuje předpisy EU, proto se nesmí oficiálně prodávat pod pojmem rum. No ale pro nás rumem pořád bude - nezatratíme ho přece jenom kvůli nějaké EU.

Jak jsme již psali - rum existuje v nepřeberném množštví, proto při hledání té své značky využijte řízené degustace, kdy vám odborník na rumy představí jednotlivé značky v předem promyšleném pořadí.

Rum si můžete ve společnosti dopřát po panácích, ale vaše pověst neutrpí ani když si dáte tradiční Cuba Libre. Pokud hledáte něco méně tradičního můžete zvolit Daiquiri, Hurricane nebo Ron Collins.


Vodka

Vodka je lihovina, která se vyrábí z obilí, brambor nebo melasy. Její voltáž se pohybuje od 35-70 %, ale nejčastěji se s ní můžete setkat v její 40% variantě. Přesný původ této lihoviny není znám, ale první zmínky, jak jinak, pocházejí z Ruska.

Výrobní postup má několik fází: kvašení, ve kterém se přeměňují škroby. Následuje proces destilace. Pro zajímavost, v této fázi má lihovina 95-100 % a jejím ředěním se pak výrobce dostane na požadovanou úroveň % alkoholu.  Posledním krokem je filtrace, která se provádí za účelem zisku co nejčistčího alkoholu. Filtrace se provádí nejčastěji přes aktivní černé uhlí, ale rovněž i přes křemičitý písek, stříbrné či zlaté plátky, ale dokonce i přes sušené mléko. Oproti předchozím typům alkoholů se vodka až na výjimky nenechává uzrát.

Samotnou vodku si nejlépe vychutnáte nachlazenou, ba i lehce namraženou. Pokud jste však fandové míchaných drinků, tak si u baru neutrhnete ostudu, pokud si ji dáte ve formě Bloody Bull, Vodka Martini, Yorsh nebo Kamikaze.



Praktické znalosti už získáváte nějaký ten pátek, tak nám přišlo vhodné napsat pár řádků čistě teoretických. Až zase budete pít bez rozumu, bude to aspoň s vědomostmi.