Balzám na vousy - Stylovat & Chránit

Hned po oleji je druhým nejzákladnějším pomocníkem každýho vousáče právě balzám aka beard balm, na který teď mrkneme blíž. Balzám je něco jako tuhej bráška oleje, kterej ti pomůže s výživou, hydratací, ochranou a ve finále i se stylingem tvých těžce vydřených vousů. 

 

Stylovat & Chránit

balzam

Hned ze začátku ti musíme říct, že mezi balzámem a olejem není zas kdovíjaký rozdíl. Oba výrobky slouží primárně k vyživení a hydrataci. Oba jsou hlavně na vousy, ale benefituje z nich i kůže, a oba můžeš používat jak se strništěm, tak i s Krakonošským plnovousem. 

Konkrétní rozdíly jsme ti do mrtě rozpitvali v článku Olej versus balzám, kterej ti doporučujeme před nákupem rozhodně nastudovat.

!!! Spoiler alert !!!

Největší rozdíly jsou dva. Balzám oproti oleji poskytuje i ochrannou vrstvu, takže se hodí pro vousáče, co svou bradu často vystrkují ven. Ideálka do nepříznivých podmínek – v zimě do mrazu, větru, ledu, v letním párnu k moři, koupáku, písku. Vlastně nezáleží na tom, kde všude se válíš.

No a druhým rozdílem je styling, který balm oproti oleji nabízí. Jasně, beard nestáhne tak pevně jako vosk na vousy, ale neposedný vousiska usměrní a dá bradě tvar. Právě kvůli tomu ho oceňují hlavně vyvinutější vousáči.

 

Který balzám vybrat

U nás na shopu najdeš tři různý balzámy. Carl Smooth je jemnej jak máslíčko a taky se tak roztírá, takže ho do bírdu zapracuješ jedna báseň. Perfektně vyživí a ochrání, o tom žádná. Jelikož má v sobě míň vosku, není to úplně styling king. Decentně beard stáhne, ale jestli ti to všude trčí jak drátěnka, šáhni raději po Stevovi the CEO s pořádnou dávkou vosku. Ten má oproti Carlovi pevnější konzistenci a umožňuje vousy líp stylingovat, i když knír jako Salvador Dalí s ním nevyčaruješ, protože to jednoduše není vosk na knír a nikdy nebude.

Třetím synkem do engrybírdí rodinky balzámů je Javier the Seducer, kterej je množstvím vosku přesně na půli cesty mezi Carlem a Stevem. Krom tvrdosti, je mezi těmahle výrobkama rozdíl i ve vůních. Máslíčkovej Carl voní po mandlích, tvrďák Steve je zas kořenitej jak Vlk z Wall Street. A Javier, tak ten je namixovanej k omotání sosáčků všech samiček v okolí. Mix bylinek a bergamotu je vydráždí k nezastavení. Výběr je to těžkej, víme, ale tak když je čapneš všechny tři, chybu určitě neuděláš...

Mimochodem, fakt se nemusíš bát experimentovat a kombinovat. Jako první by měl být na řadě olej, až za ním balzám. Potíž ale je, že olej snižuje přilnavost balzámu a ten pak tolik nedrží. Ochrana sice zůstane, ale styling už je slabší. Gurmáni tak našli cestu, kdy tváře a bradu promáznou olejem, ale knír a licousy nechaj nedotčený, aby je vzápětí zkrotili balzámem. Toť asi nejrozumnější cesta.

Olej teda mimochodem dopodrobna rozebíráme v článku o oleji na vousy, tak přečti kdyžtak taky, jestli najdeš chvilku.

 

Jak na balzámování

Naber si do dlaně trochu balzámu a rozetři ho, ať se pěkně zahřeje. Pak ho pořádně zapracuj do celýho beardu včetně kůže. Po aplikaci balzámu je super vousy vykartáčovat. Díky tomu se hmota rovnoměrně rozetře a kartáčováním dáš bírdu rovnou i požadovaný šejp. Kdybys chtěl zažít o další level lepší výsledky, zkus po nanesení balzámu bírd vyfénovat, to rozpustí vosk, kterej se doslova vpije do samý podstaty vousů a postaví je do latě.

Jo, a ještě vychytávka pro ty, kdo jdou po nekompromisním stylingu. Když nabíráš balzám do dlaně, prdnout do něj můžeš i ždibec vosku na vousy až pak tu směs rozetři a zahřej. Takhle si vlastně balm vytvrdíš přesně podle svýho gusta. A vo vo vo tom to je.

Pro jistotku se ještě mrkni na tohle video. Poslouchat Kraiga to je jak balzám na uši.

Ať rostou!

KOUPIT BALZÁM