Chlapskej pokec o kulích a zdraví

Pomohli jsme namazat už miliony kulí. Takže se cítíme jako ti praví, kdo by ti do hlavy měli natlouct něco málo o tom, jaká potvora je rakovina varlat. Máme Movember, ale prohrábnout kulábr jednou ročně nestačí, takže navrhujeme něco jinýho. Spoj příjemný s užitečným a při aplikaci Antisticku nebo Antisweatu sfoukni čas od času i rychlý samovyšetření. Movember není jen listopad. Movember jedem all year long!

Vyslali jsme Dominika do FN Motol, kde se primáře urologie MUDr. Marka Schmidta zeptal na všechny ty otázky, který jsi o rakovině varlat a prostaty určitě měl, ale bál se na ně zeptat. Tak mrkej:

 

A jedno info navíc! Veškerý dýška, který za listopad vybereme, věnujeme nadaci Muži proti rakovině. Tak schválně kolik na boj protí tý mrše vybereme!

 

RADŠI ČTEŠ? TU MÁŠ CELEJ ROZHOVOR ČERNÝ NA BÍLÝM

DOM: Dobrý den, pane primáři.

MUDr. Schmidt: Dobrý den, Dome. Vítám vás.

Děkuji, tady jsem si dovolil.

Ty vole. Co s tím budu dělat? Ale děkuju.

Tak vy víte nejlíp, ne? Připravil jsem si na vás pár otázek. Mohli bysme se na to podívat?

Klidně se ptejte.

O rakovině se tak nějak všeobecně ví, že se rozjíždí hlavně v pokročilejším věku. Jak je to s rakovinou varlat?

Obecně to pro nádorová onemocnění takto platí, ale u nádoru varlat je to skoro obráceně. Věková skupina, kdy se vyskytují nejčastěji je zhruba od 18 do 30 let. Starší muž dostane nádor varlete spíše vzácněji, a pokud ano, tak se jedná naštěstí o relativně málo agresivní nemoc.

Tak to jsem teda nechtěl slyšet. Ale dobrý vědět, že se to může týkat i mě. Co bych měl teda dělat, abych na takovou případnou rakovinu přišel včas?

Pokud zaznamenáte nějaké změny tvaru, velikosti nebo konzistence varlete, tak byste měl vyhledat vyšetření. V podstatě ultrazvukové vyšetření bývá téměř vždycky dostačující.

A když zjistím zvětšení nebo změnu tvaru nebo povrchu kulí, mám se teda někam objednat nebo můžu zavolat praktickému lékaři?

Určitě se můžete poradit s praktickým lékařem, ale zásadní je vyšetření specialistou. To znamená urologem. A jak už jsem říkal, ultrazvukové vyšetření tu diagnózu přinese prakticky neprodleně.

Čekají mě potom nějaká vyšetření pro potvrzení? A za jak dlouho můžou lékaři takovouhle rakovinu diagnostikovat?

Pakliže je tam podezření na nádor varlete, tak nezbytnou součástí toho je vyšetření krevní, kde se stanovují takzvané nádorové markery, které jsou ale pouze doplňkem. Důležité je histologické vyšetření toho nádoru, který musí být z těla samozřejmě odstraněn.

A kdyby došlo na nejhorší a byla by to fakt rakovina varlete, na co všechno se mám připravit?

Určitě na onkologickou léčbu. Součástí té onkologické léčby je chirurgické odstranění nádoru. Potom podle toho, o jaký typ se jedná, tak se ta léčba odvíjí na bázi poměrně malého objemu chemoterapie nebo ozařování.

Rakovina varlat je teda rychlá, bezbolestná a týká se všech chlapů už od 18 let.

Přesně tak.

Ale co taková rakovina prostaty? Jak se na ni přijde? Jaký je vyšetření?

Nádor prostaty se nemusí projevovat vůbec nijak. Pacient nemusí mít absolutně žádné příznaky. Protože je to onemocnění, které se vyskytuje od 65 let výše nejvíce, tak podstatné je preventivní krevní vyšetření.

Tak na to mám teda naštěstí ještě čas. Co ale rakovinu prostaty způsobuje? Nedá se tomu nějak předejít? Třeba nějakou dietou nebo životosprávou?

Těžko říct. Zatím takové poznatky nemáme. Zkoušely se provádět některé studie, které se orientovaly na různé typy životosprávy, stravy, na obsah nějakých jednotlivých prvků v zemi, kde ten člověk žije, ale bohužel se na nic zatím nepřišlo. Jediné, co se zdá být skoro jisté, je, že určitou roli v tom hraje dědičnost. Pokud někdo z mužských příbuzných pacienta nádor prostaty měl, riziko, že ten pacient onemocní v určitém věku, se zvyšuje. A čím více těch mužských příbuzných nemocných bylo, tím to riziko stoupá.

Když se řekne vyšetření prostaty, mám z toho docela strach. Jak takový vyšetření prostaty probíhá? Magnetickou rezonancí, ultrazvukem nebo odběrem krve?

Není to nějak náročné. Úplně zásadní je, přesně jak jste řekl, krevní vyšetření. Nabírá se z krve tzv. PSA (prostatický specifický antigen), který s relativně vysokou mírou pravděpodobnosti dokáže říct, jestli ten pacient je zdravý nebo zda je u něho riziko přítomnosti nádorového onemocnění a jestli jsou nutná nějaká další vyšetření.

V jakým případě je možnost rakovinu prostaty vyléčit?

Lze ji vyléčit ve chvíli, kdy je diagnóza stanovena včas. A to tehdy, pokud ten nádor je omezený pouze na prostatu. Operace nebo ozařování dokážou toho pacienta vyléčit.

Takže klíčem toho všeho je včasná diagnóza.

Přesně tak.

Pane primáři, parádní, děkuju moc. Děkuju za odpovědi.

Rádo se stalo.