Nejčastější zlozvyky vousáčů

Bírd je nejlepší věc na světě. Vo tom žádná. Ale nebudeme si tady přece jenom mazat med kolem huby – podle našeho průzkumu především mezi našima něžnýma polovičkama s sebou každý vousy nesou i jistý nešvary. A spektrum těch nešvarů je fakticky pestrý. Od celkem zábavnejch rituálů až po vyložený zlozvyky, kterejma nepozornej vousáč zvedá svoje okolí ze židle. Šáhli jsme si do svědomí, zeptali se doma a tady je list těch nejčastějších zlozvyků jakkoliv spojovanejch s vousama.

Vytáhneme na světlo světa pár neřestí a hned ti ukážeme, jak proti nim bojovat. Vousáči vousáčům!

Beard nadivoko

Fajnovej týpek, vous dlouhej jak Krakonoš, pejzy mu lezou do uší, zbytek má jak vrabčí hnízdo. Prostě to nechal růst a rok na to nešáhnul. Tleskáme nezdolnýmu odhodlání, ceníme ukrutnou trpělivost, ale taky vidíme ten promarněnej potenciál, kterej by z neupravenýho křoviska šel vytřískat. Nechápej nás vůbec zle, masivní růst s našima kozíma bradkama leda tak závidíme, Krakonoše tu taky všichni milujem, takže klidně dál rýbrcouluj po Krkonoších. Tvůj beard, tvůj život.

Protijed:
Ale pamatuj, že stačí jedna návštěva barbera. Víc pro změnu v úplně jinýho člověka nepotřebuješ. Všechnu dřinu máš už za sebou, teď si pojď užít plody svý trpělivosti. Nech holiče, ať zakouzlí s břitvou a strojkem. Na dýlku šahat nemusí, jen porovná detaily. Odcházet budeš jako král smečky, alfa samec. Nebo doma vem shavettu, vytáhni kontury na tvářích i krku a lehce vousiska srovnej žehličkou Beard Straightener. Dotáhni tvar voskem nebo balzámem a hurá na lov.

Zlozvyky vousáčů titulní fotka

Mudrcovský mnutí bradky

Viděl jsi Kill Billa? A vzpomínáš si na scénu s Pai Meiem? Jak vždycky vzal špičku svýho bírdu a výhružným cuknutím s ním pohodil? Tak to je extrém. Většina z nás se spokojí s vědoucným mnutím bradky. Formu to mívá různou – od jemnýho dvouprstýho tahání se zvednutou bradou na styl řeckých filozofů až po přemýšlivý óčko od nosu kolem pusy zakončený sebejistým uchopením těla plnovousu. Vous nejsou vlasy tvý mladý, abys za ně tahal. Kromě toho, že věčným žmouláním si beard špiníš, tak ho i trháš a ničíš. A většina chlapů u toho vypadá spíš jak opice, a ne Sókratés.

Protijed:
Jestli to nechceš dělat, tak to nedělej. Ale jestli to k tobě sedí, zkus z toho udělat tak kultovní gesto jako zmíněnej mistr kung-fu. Může to bejt odzbrojující zbraň v jakýkoliv debatě na úrovni. Nebo vstupenka do síně trapnosti. Výsledek je na tobě.

Lupení lupeníčko

Sedíš na pivku, zasvědí tě na čelisti, podvědomě se podrbeš ve vousech. A jestli máš na sobě tmavý triko, můžeš ho jít rovnou vyklepat. Přirozenou vlastností většiny bírdů, hlavně u nováčků, je tzv. sněžení. Na kůži se v bírdu tvoří vrstva uschlej buněk, který se schovávaj ve vousech a čekaj na ideální příležitost pro výsadek. Jedno podrbání a už se to kolem tebe sype jak konfety.

Protijed:
Tady je to naštěstí easy. Protože je růst vousů pro kůži celkem náročnej úkol, musíš ji holt lehce podpořit. Doplnit živiny, hydratovat, opečovávat. Tahle pravidelná údržba není raketová věda, takže neboj. Základem je kartáč, kterej lupy z bírdu vyštrachává a masíruje kůži. A pak si jen vyber, jestli budeš mazat olejem na vousy, balzámem nebo návykovým Jelly s extra kulema plnýma vitaminu E.

Beard jelly titulní fotka

Nehustej růst

Jsou vousáči obdařený vikingskou genetikou jako ArcadeBulls, kterej má beard hustší než les Řáholec. A pak tu jsme my, co máme vousiska samou holinu. Jestli ti Bohové do vínku vepsali prvotřídní plnovous, užívej svýho daru plnýma douškama. Ale jestli ne, budeš se muset rozhodnout. Nekoukat vlevo vpravo a hrdě nosit i to málo, co ti osud nadělil, nebo vyslyšet hlasy okolí a svoje prořídlý cosi v zájmu udržení vztahů s okolím shodit.

Protijed:
Celej engrybírdí gang stojí za tebou, ať už si vybereš, co si vybereš. Uděláme maximum, abychom ti pomohli z malýho chudáčka vypěstovat pořádnýho macka, podobně jako se zadařilo Flokimu z Vikingů. A když nezabere Beard Doping, Roller ani Beardroids, klidně můžeš dál nosit kratší patchy beard ve stylu lamačů dámskejch srdcí Jamesa Franca nebo Matthewa McConaugheyho. Klíďo ti ale pomůžem vypimpit i pravidelnej shaving rituál. Večery se sexy shavettou a prvotřídním balzámem po holení jsou taky fajn, takže trápit se nemusíš – přijmi život, jakej je. Však kousku naší duše to praktický holobrádství taky chybí.

Natáčení kníru

Tenhle je vtipnej. Asi to nepřiznáš, ale tak třeba máš takovýho kámoše nebo jsi viděl Hercula Poirota. Když nezastřiháváš knír, dojdeš brzo do fáze, kdy musíš kňoura začít tvarovat, aby ti nelezl furt do pusy a nemusels ho uklízet na strany jazykem. Často pak takovýho týpka vidíš, jak si prstama neustále tahá knír a natáčí si jeho konec do tvarů, že by se ani Franta Pepa jednička nemusel stydět. Na knír to chce jó pořádný koule, protože spousta chlapů s ním vypadá jak pošuci nebo peďáci. Ale když se povede, světlo světa spatřujou legendy jako Tom Selleck, Ron Swanson nebo sám Freddie.

Protijed:
Tvarování kníru je mezi vousáčema vyšší dívčí. Praktický hovada si ho pravidelně zastřihávaj, jen vytrvalí hračičkové zvládnou pod nosem vypěstit macatou chloubu. Abys nemusel knír popotahovat celej boží den, nabízej se dvě cesty. Po sprše vzít fén a hřebenem ještě mokrý vousy zkusit nějak vhodně zformovat, nebo prostě vytáhnout vosk na knír. Pro ten tě ale zatím musíme poslat ke konkurenci, našeho specializovanýho krotitele knírů plánujeme vypustit až ve 2023. Náš vosk na styling plnovousu je záměrně měkčí, takže sice zkrotí kdejakej bírd, ale na kňoura je krátkej.

Jinovatka na hovně

Každej jsme si zažili tu fázi na základce, kdy před zrcadlem zvažuješ, jestli už nepřišel čas. Je to tvý rozhodnutí, šampióne – už seš chlap a nemusíš si nechat do ničeho kecat. Ale my mít tu možnost promluvit svýmu pubertálnímu já do duše, třísknem dveřma, až to chmýří opadá. Protože oholení prvního pubertálního chmýří pod nosem je začátkem celoživotního maratonu holení, je okay si to holobrádský dětství pořádně užít. Beardspělost vždycky ještě chvilku počká.

Protijed:
Kámo, až do toho budeš chtít skočit, skákej. Řekni padremu, ať ti ukáže, jak se se žiletkou orá a pomůže ti stát se chlapem. Doporučili bychom ti jednu krutopřísnou shavettu Garrigue, ale to až tvoje ruka nabere trochu jistoty. Jen bacha, abys jinovatku nepěstoval moc dlouho a felláci ti nedali přezdívku Knírač nebo nějakou horší.

Neutuchající škubání

Tohle znaj všichni, kdo makaj u kompu nebo se živěj třeba jako šoféři. Jedna ruka na myši nebo volantu a druhá imrvére listuje vousiskama. Když narazí na fous, kterej vyčnívá, je drsnější, delší nebo jinak zdegešenej, tak nečeká a ŠKUB! Pak už se jenom na toho zmetka pěkně zblízka podívat (byl seknutej od holení nebo snad šlo o vzácnej dvojvous?) a najít mu nějakou vhodnou schovku k odpočinku. A že na tom místě obvykle neodpočívá sám, co?

Protijed:
Tady ti toho moc neporadíme. Chce si to škubání zakázat a pak už jen vůli jak Železnej Zekon. Nebo práci, kde zaměstnáš ruce a nebudeš mít na trhání ani pomyšlení. Pomoct by mohlo starý dobrý kydání hnoje na farmě. Jestli ti nedaj spát neposedný vousiska, zkus je do latě srovnat Beard Straightenerem. A jestli nestrpíš roztřepený nebo nějak divně zakroucený exoty, tak nepodceň výživu ani hydrataci a zkus třeba kondicionér.

Oholení

Poslední měsíce jsi byl bírdonoš, pan vousatej, prostě dřevorubec jak vyšitej. Malej satanáš na tvým rameni ti ale v koupelce vnuknul zajímavej nápad. Oholit se. Že prej to bude čuryna, že ostatní budou čumět, že to bude super změna. A co? Vylez jsi z koupelky holej jak mimino, mladá podává rozvodový papíry a tebe teď čeká několikaměsíční dorůstání. Nebudeme na tebe pořádat hony s vidlema a loučema, ale my jsme takovýhle chujovinky vždycky litovali.

Protijed:
Vůli, bejku, vůli. Ve tvým úsilí tě budeme vždycky podporovat, a když tě začne někdy hryzat satanáš, stačí nám napsat. My ti už připomeneme, jakou výsadou starej dobrej bírd je. Zároveň u kompletního oholení je nejčastější příčinou průser při úpravě bírdu. Zástřih strojkem, kterej už nešel opravit, a chlouba musela dolů. Tak na to bacha a radši barber než samo domo hokusy pokusy.

Trefili jsme se do něčeho, čím vytáčíš svý okolí i ty? Nebo máš nějakej úplně jinej zlozvyk, kterej by tu měl zaznít? Piš na Fejsu nebo Instáči, rádi to proberem!

Beard jelly titulní fotka