Jak si mýt vlasy aneb neplešať ve 30

Spousta chlapů řekne, že mytí vlasů není žádná věda, a pak si hlavu vydrbou sprcháčem za pade někde z letáku. Tak takhle ne. Existuje pár základních pravidel, který není těžké dodržovat a který zamezí tomu, že budeš mít epesní pleš ještě před důchodem. Tyhle rady se týkají všech – ať už máš hřívu jako Lorenzo Lamas, nebo pečlivýho ježka, seš mladej střelec, nebo ostřílenej veterán.

HR-SHAMPOO-JS-230-BLOG-MAIN_800x530

Sprcháčem ne!

Ruku na srdce – lacinej průmyslovej saponát nebude to pravý ořechový. Vymyje komplet mastnotu z hlavy a nenechá vlasům nic, z čeho by mohly růst a vyživovat se.

Jestli chceš od pohledu zdravý vlasy a nesměřuješ dobrovolně k tomu, že ve třiceti budeš mít místo hlavy koleno, vyber si na mytí něco užitečnějšího. A na tělovej sprcháč rovnou zapomeň, to by ses blyštivýho kolena dočkal už ve dvaceti.

Hydro-3

Jestli znáš svůj typ vlasů, nemáš nic lepšího než vsadit na šampon šitej na míru tvýmu háru. Pro nás ostatní je tady tohle univerzální all-in-one řešení. Mastný, jemný, normální nebo kudrnatý – poradí si se vším. A teď myslíme vlasama a dalším porostem, není to ale zas takovej univerzál, že by ses tím měl mýt celej od hlavy až po paty místo sprcháče nebo drbat bírda místo šamponu na vousy! Pokud si nejseš jistej volbou, ptej se svýho barbera, určitě ti dobře poradí.

Velkým tématem u šamponů je potom šetrnost vs. funkčnost. Jsou lidi, co se bojí chemie jak čert kříže, ale máme vyzkoušený, že kapka vysoce funkčního matra je ve finále často šetrnější než plácat na sebe kýbl bylinkovýho čajíčku. Engrybírdí kosmetiku proto navrhujeme tak, aby ke splnění účelu – v tomhle případě umytí hlavy – stačila kapka. A neboj, žádný über dryjáky v ničem od nás nenajdeš.

 

Pěkně něžně, kámo

Bez ohledu na to, jaký typ vlasů máš, vždycky se k nim chovej slušně. Dej si při mytí masáž, kterou prokrvíš pokožku. Jemně a bez nehtů, prosím. Ne, že se budeš drbat jak čokl za uchem.

Další oblíbená kratochvíle, která ubírá na množství a kvalitě vlasů, je zběsilý sušení a drbání hlavy ručníkem. Zas a znova – jdi na to jemně. Přikládej ručník k mokrým vlasům, ať přebytečnou vodu nasaje. Teprve pak si je rozčeš prsty nebo hřebenem s širokými zuby. Pokud máš háro, neboj se používat fén na vlasy. Vlas díky fénování zatáhne svrchní vrstvu, nevysychá a oddálí se třepení konečků.

Na šampon sáhni jen jednou za 2–3 dny

Mytí vlasů každý boží den není dobrý nápad. Přimhouřit oko by se nad tím dalo v letních měsících, kdy denně vypotíš kýbl v práci, nebo se válíš střídavě v písku a ve slaný vodě.

V každým případě každodenním mytím vlasů si koleduješ o průšvih. Zbavuješ vlasy ochranných olejů, budou se lámat, třepit, padat. A jako bonus se skalp bude nedostatek ochrany snažit vyrovnat a palice se ti bude mastit jak blázen.

Pokud už ses do tohoto začarovanýho kruhu dostal, začni střídat mytí šamponem s obyčejným oplachem vodou nebo vlasům dodej kuráž pomocí tonika (neplést s tonicem!). Ono se to časem zlepší a hlava se nebude tolik mastit, čestný skautský.

HR-SHAMPOO-JS-230-BLOG-MAIN_800x530

Zdravá lebeční kůže je základ

Jak poznáš, že někde děláš chybu? Nejvíc toho poví lebeční kůže aka vlasová pokožka. Protože jen na zdravý kůži mají vlasy ideální podmínky pro zdravý růst. Je to právě ona, která živí vlasový folikuly a posílá živiny a minerály vlasům, který z nich rostou.

Jestliže je červená, svědí, je citlivá a lupy vytřepáváš skoro i z ponožek, pak je třeba něco udělat. Začít můžeš třeba u šamponu.

Záleží i na tom, co leješ do sebe

Ještě jedna věc má nezanedbatelný vliv na kvalitu vlasů a kůži hlavy. Životní styl. Vlasy i vousy potřebují dostatečnou výživu i zevnitř, a proto je potřeba jim dodávat dostatek vody a živin. Pokud teda každý den řešíš večeři tím, že do sebe pošleš párek a pívo, neočekávej, že tě nějaký kosmetický zázraky spasí a vyraší ti hříva, jakou má Jason Momoa.

A poslední rada. Míň stresu, jo? Ať ti všechno z hlavy nevypadá jen kvůli zděšení, že jsi to doteď dělal špatně.

Tak na vlasový orgie!