Pokec s holičem Carlosem (Vagabund BarberShop)

„Jednoho zákoše jsem fiknul, ale teď si břitvou holím i klacek,“ říká řízek, kterej stojí za plzeňským holičstvím Vagabund BarberShop. Carlos" (civilním jménem Karel Mülling) se z ulice prostříhal mezi uznávaný holiče a dneska se mu v podniku dveře netrhnou. Pokecali jsme s ním o všem, co mezi vousy frčí, a naťukli pár zhýralostí, který do barbershopů rozhodně nepatří.

Na výpravách po Česku a Slovensku dealujeme engrybírdí matro do každýho druhýho holičství. Při plnění regálů krábama s nasraným logem Angry Beards stíháme pokecat s místníma barberama. A narážíme na takový perly, že se s tebou o ně musíme podělit!

Chceme ti představit profi barbery ze stáje Angry Beards. Vykopáváme černou perlou z Plzně. Tak do toho!

Carlos

Zdarec, Carlos. Na tvým webu jsem četl, že prý jsi začínal holit kamarády někde doma v koupelně. To jako fakt, žádná kadeřnická škola, kurzy nebo tak?

Hele, fakt nic, všechno jsem si to vystříhal sám. Na začátku zadarmo, postupně i za nějaký ty kačky. Začínal jsem v koupelně, kde jsem si zákoše musel posadit čelem k sobě a zády k zrcadlu, abychom se tam vůbec vešli. Když teď koukám, co jsem kámošům na tlamách tvořil před pěti rokama, tak bych se hanbou propad, ale tenkrát jsem si připadal fakt jak král. Už předtím jsem ale občas stříhal vlasy jako Pánský kadeřník do domu.

První placený střih doma v koupelce od Carlose

První placený střih doma v koupelce od Carlose

 

Ty kráso, docela punk. Kdo si objednává kadeřníka domů, když neberem covidový lockdowny?

Různý lidi! Jedna paní třeba chtěla ostříhat manžela na JIPce nebo mi prostě cinknul kamioňák, že stojí u Plzně na odpočívadle, jestli bych ho zajel hodit do formy. Tak jsem sbalil vercajk a starým golfem vyrazil. Účtoval jsem si tenkrát asi 150 za střih, takže jsem tušil, že projedu víc, než vydělám, ale nakonec to bylo v pohodě. Pamatuju si, jak týpek vytáhl sesli, a já ho na ní stříhal na parkingu před kamionem, ruce jsem si umejval pod barelem s vodou. To nikdo nikdy nezažil. Týpek mi dal nakonec snad pětikilo. Mladá mi to doma ani nechtěla věřit.

Cool, a to jsi chtěl vždycky být holičem?

Vždycky asi ne, ale jeden můj dobrej kámoš podnikal a nabídnul mi, že mi na začátku píchne s rozjezdem mýho byznysu. Původně jsem chtěl něco, co by mě bavilo, třeba testovač postelí. Vždycky bych někde lehnul a testoval kvalitu matrací v prezidentským apartmá a tak. Fakt rád spím totiž, takže bych na to byl ideální.

To asi ale moc lidí na světě nedělá, co?

Moc ne no, takže jsem musel šáhnout po druhý možnosti. Už tak od třinácti mi rostou vousy jako splašený, takže jsem si je už v těch dávných dobách kolem roku 2014 upravoval sám. Zkusil jsem teda v českým Googlu mrknout na barbershopy i na internetu, ale tenkrát byly asi jen dva, maníci v motýlcích a obleku, nic moc prostě. Mojí vizi se přiblížil až trochu pozdějc Cavalier Barber – to bylo přesně to, co jsem si představoval. Akorát jsem neuměl stříhat vůbec, takže jsem na nic nečekal a začal ostřit skills na kámoších ve zmíněný koupelce, pak rok na pronajatým křesle a teď už to jede…

Teď máš svůj salon Vagabund BarberShop, jak vám to šlape?

Snad to nezakřiknu, když povím, že to jede slušně. Otočím každej den tak 8 až 10 zákazníků, s většinou z nich se znám už nějakej ten pátek, takže jsou to spíš kámoši. Dávám si teď volný středy, abych se z toho nezbláznil, protože jsem po šesti letech neviděl jediný privilegium podnikání. Ale jinak mě to děsně baví, žiju tím naplno.

Kdo k vám chodí?

Bohatý, chudý, mladý, starý, motorkáři, kluci z elektroprůmky, fakt kdokoliv. Mám tu případ, kdy se u mě potkal zaměstnanec se šéfem firmy, ve který pracuje. V práci všichni panu řediteli vykaj, ale oni dva si tykaj, protože se znaj z křesla. Barber je tak trochu i psycholog, nesmí bejt guma, protože různý lidi se s ním chtěj bavit na různý témata, fotbal, světová ekonomika, co dělat, když tě odkopla buchta… Je to někdy hustý, ale baví mě to.

Pochopil jsem, že v Plzni jsi nějak vířil vody mezi barberama a na svým Instáči se pustil do konkurence.

Dějou se nám tady takový nepěkný věci, který nechci ale moc rozmazávat. Za mě bychom jako holiči měli fungovat víc jako kolektiv, dát čas od času pivko, sežrat se, oholit se, ostříhat se, pokecat o novinkách. Místo toho tu zuří čistokrevnej konkurenční boj, často fakt špinavej.

Slyšel jsem, že míváš ceduli Stříhám zadarmo. Je to pravda?

Měl jsem tu novýho frajera, kterýho jsem zaučoval. A protože nic neuměl, stříhal zadarmo. Je to jednoduchý. Kdokoliv si k němu mohl přijít sednout s tím, že já nad tím dohlídnu, ale jinak je to úplně na vlastní riziko. Lidi mu i tak nechávali třeba tři kilča, pětibábu. To jako nemůžeš prostě, říkám jim, borec nic neumí, nemůže vykešovat stejně jako barber s rokama zkušeností! Strašný, co ti budu povídat.

 

Vousy, styl a barberovo trápení

Máš jako holič nějakej styl?

Podle mě holič nemá mít svůj styl, má tam bejt pro zákazníka. Ostříhat a oholit borce tak, jak si přeje, a udělat to nejlíp, jak jako profesionál dovedu. Barber nemá mít naučený tvary vousů a ty cpát každýmu, všecko se musí přizpůsobit zákazníkovi. Toho se snažím držet, takže macanům s lalokem pod bradou jak pelikán na rovinu řeknu, že úzkej bírd jim prostě nebude slušet. Vymejšlíme něco jinýho a klidně si s tím pohraju, ukážu mu ideál střih podle sebe a případně to pak přestříháváme podle jeho vkusu.

Tak ale nějakou svoji signature specialitku mít musíš, no ne?

Jo, to zas jo. Mazlím každej svůj střih do maxima a dávám si ultra záležet na detailech. Mám třeba takovou extra fintičku na zastřihávání kníru, kdy pod šejdrem zabrušuju knír, aby byl vymazlenej fakt do mrtě. Jinak ale neustále vymýšlím nový věci, kolínský, parfémy, indický masáže hlavy, pořád to měním a vylepšuju. A překopávám teď i ceník, abych zvýhodnil pravidelný zákazníky, protože když chodíš co tři tejdny, nemůžeš platit stejně jako borec, co se tu ukáže vždycky po dvou měsících.

Frčí teď nějaký nový střihy vousů nebo vlasů? Někde jsem narazil na znovuzrození mulletů třeba…

Myslíš takový to vpředu byznys, vzadu party? Tak to si nepřej slyšet, co si o tom myslím. Jedinej, kdo něco takovýho mohl nosit, byl Jarda Jágr, ale i ten už to shodil. Ale jinak žádný nový střihy neregistruju, naopak se vracej spíše starý klasiky. I když jsou trochu náročnější na pravidelnou údržbu.

Jakou myslíš údržbu?

To jsou střihy, který musíš každý ráno nafoukat a načesat. Se splihlým hárem pak totiž vypadáš jak kuře. Najdou se ale zasvěcený borci, který jsou ochotný se o to fakt starat.

Na co jsi jako holič alergickej?

Na takový to „nechám to na tobě“. Z toho rostu. Většinou říkám, okey, kámo, vezmu ti vousy i hlavu dohola, za pět minut můžeš frčet. Postupně pak teda docházíme k tomu, co ten člověk vlastně má za představu. Nějakou má nakonec každej.

 

Pan holič, co bere břitvu i na klacek

Co je za tebe minimální rutina, kterou by měl každej chlap dělat se svým bírdem?

Minimum je za mě příchod do Vagabund BarberShopu! Ale jestli necháváš růst dlouhej plnovous, stačí nůžtičky na zastřihování kníru a basic olej na vousy, tím člověk po sprše nic nezkazí. Moje rutina je ale úplně jednoduchá – ráno prdnu do bírdu akorát olej, rozčešu, přežehlím a hotovo.

Máš pro chlapy magic recept, jak na plešatění?

Voholit! Chlap by měl mít koule si přiznat, že jestli táta a děda maj na hlavě cédéčko, dřív nebo později mě to nejspíš nemine taky (přejíždí si rukou po hlavě).

Holič Carlos, kterej stojí za plzeňským podnikem Vagabund BarberShop

Holič Carlos, kterej stojí za plzeňským podnikem Vagabund BarberShop (zdroj: archiv Carlose).

 

Co byl nejdebilnější požadavek, kterej na tebe z křesla vypadnul?

Přišel kámoš a říkal, že prej viděl barbera, co holí péra. Tak se mě zeptal, jestli mu vezmu ptáka. Já že ne, že se zbláznil. A on že teda aspoň kulky a hezky zjemna. Bych ho zabil! A teď vážně. Měl jsem tu pána, co chtěl na hlavu vyholit iniciály dcer a manželky, dohromady mu to nakonec dalo slovo ALE. To bylo docela debilní, akorát nám to došlo, až když bylo pozdě.

Fiknul jsi někdy někoho břitvou?

Říznul jsem jednoho frajera, nejsem už panic. Poslední zákazník toho dne, nevím jak, ale otevřel jsem mu krk. Dostal to ode mě tenkrát zadarmo, ale peníze tu nakonec někde stejně položil, blázen. Chodí sem pořád, tak jsem rád, že to rozchodil. Jinak jsem na sobě od tý doby makal. Povýšil jsem na pan holič, doma břitvu beru i na svůj klacek. To bys měl vidět ty ornamenty.

Je na světě nějakej bírd, že tě dostává do kolen?

Není, všechny dostává do kolen můj bírd! Ne, počkej, jednomu týpkovi ho přece jenom závidím. Na Instáči je jako Lance Wooton, nechává to růst už sedm let. Mi řekni, jak to dělá třeba na hajzlu jako…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lance Wooton (@lan_woo)

 

Vousovej flash quiz

Barber, nebo holič?

Oboje. Holič je víc patriotický, barber drsnější. Hlavně neříkej „jdu od holiče“, když jsi byl jen u kadeřnice.

Se zákazníkama tykání, nebo vykání?

Jak je libo. Každýho se zeptám na začátku. Jestli si chce vykat, tak ho ale neostříhám, neumím říkat „vy vole“, to by prostě neklapalo. Jsme tykající si rodina a každej dostal možnost výběru, protože v salónu jsme si rovni. Ale mám rád, když jsme k sobě otevření, a to při vykání moc nejde.

Jaký drink ke stříhání?

Žádnej, nechceš vousy v drinku. Neptám se, co budeš pít, jdu tě stříhat. Drink až po práci, na rozloučenou. Třeba metaxu, co?

Břitva, nebo shavetta?

V práci shavetta. S břitvou je děsný práce, musí se pokaždý tři hodiny dezinfikovat, dobrý kusy jsou fakt drahý a v salonu potřebuješ tak čtyři na den.

Olej, nebo balzám?

Je mi to jedno. Na sebe ale olej, protože je s ním míň sraní.

Jíl, nebo pomáda?

Jedině matnej jíl. Pomády jako dobrý, stylový, ale prostě jíl.

Ukaž svý nejlepší před a po.

Mrkej na tohodle týpka. Přišel prvně a já mu říkal, že kdyby měl rohy, mohl by klidně strašit moje malý sestřenky. Vypadal jak Marv ze Sám doma, ty vogo. A teď čum! Harry, jdu do baráku!

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Vagabund Barber Shop (@vagabund_barbershop)

 

První pokec z možný série o českých holičích aka barberech ze stáje Angry Beards je za náma. Tak co na to říkáš? Dalo se to číst? Dal by sis víc? Co by tě zajímalo? Naházej nám svoje postřehy na Fejs nebo Instáč, určo brzo něco dalšího přidáme.

A až budeš v Plzni, stav se u Carlose v jeho Vagabund BarberShop, jede bomby!