Jak na samostyling vousů

Uplynulý rok bez barberů a s rouškou přes hubu se na beardu podepsal asi všem vousáčům. Jestli jsi vyváz bez poškození, tak gratulujeme a závidíme. Pro ostatní, co už vypadají jak Robin Williams v Jumanji, tu máme pár drobných rad, jak se o svůj vous starat v bojových domácích podmínkách.

Každý beard je jiný. Pro všechny ale zkusíme nastínit nejdůležitější kroky při úpravě, který platí pro všechen fous. I když začátek i konec procesu bude u každýho vypadat jinak, můžeš tohle brát jako malý univerzální základ pro samoúpravu vousů.

1. Pořádně si beard pročeš

hrebenKartáč nebo hřeben rozčeše vousy od kořínků ke konečkům. Ideální je vykartáčovat si vousy po použití nějakýho přípravku, jako je olej nebo balzám. Kartáčováním nasucho si můžeš vousy poškodit a polámat. Počáteční úprava ti pomůže rozmotat zacuchaný vousy, vyčešeš všechny zbytky guláše a zjistíš, s jakým tvarem a dýlkou beardu opravdu pracuješ.

2. Dej beardu tvar

Jestli jsi spoko s dýlkou, stačí nůžkama zastřihnout všechny trčící drátky a zkontrolovat, jestli má beard symetrický tvar. Můžeš se pustit i do větších úprav, ale jestli jsi si doteď stříhal maximálně tak chlupy v nose, radši se toho trápení ušetři a jenom si srovnej aktuální tvar.

3. Zbav se neckbeardu

Projeď si prstem hezky od ucha k uchu, jako kdybys potkal týpka, co ti chrápal se žabou. Tady by měl beard končit – v místě, kde se čelist mění v krk. Přesnou linku ti  pomůže udržet čirý gel na holení, skrz který si uvidíš pod prsty. Snažíš se o čistou linii, takže pracuj pomalu. Jestliže ti ujede ruka a uděláš si v linii zub, nesnaž se ho žádnými divnopohyby napravit, ať nenasekáš ještě větší paseku. O důvod víc, proč si nechat narůst mocný beard, ve kterým se tyhle první samodomo bárbří experimenty ztratí jako prd ve vířivce.

4. Srovnej tváře

Linii tváří nejlíp udržíš se zmiňovaným čirým gelem a břitvou nebo shavettou. I když z ní trčí jen 0,5 mm žiletky, doporučujem si poprvý zkusit holení nanečisto bez břitu, dokud nenajdeš ten správný grif.

Když si budeš kontury na tvářích pravidelně udržovat, bude mnohem jednodušší udržet dlouhodobě perfekt tvar, než když je necháš úplně zarůst. Návod na zaholování kontur jsme natočili s barberem Kraigem, tak se mu mrkni pod ruce ve videu.

5. Uprav kotlety

Kotlety naklepeme a naložíme do směsi oleje a koření. Pak se můžeš vrátit zpátky k úpravě vousů. Pokud si necháváš narůst mocnýho beardouse nebo strniště od ucha k uchu, najdi místo, kde končí vlasy a začínají vousy. Poznat to můžeš jednoduše podle odlišný struktury chlupů nebo díky rozdílný barvě vlasů. Jestli ne, prozkoumej si část vousů/vlasů u střední až horní části ucha a postupně si je strojkem s čím dál menšími nástavci upravuj, dokud linie nesplyne.

6. Zastřihni kníra

Je fajn, aby sis při jezení kotlety nepožvýkal kníra. Pro jeho úspěšný zastřižení si ho nejprve učeš hřebínkem s jemnými zuby po celý délce – nad rty i na bocích. Vezmi nůžky, čím delší, tím lepší, a jemně si knírek zastřihni podle obrysu rtu od středu směrem ke konci. Ale pokud jsi kouknul na video s Kraigem, tak už víš, jak na to.

7. Final touch

Až budeš hotovej, odstup krok od zrcadla a prohlédni si svoje mistrovský dílo. Vem nůžky a pořeš posledních pár neukázněných vousů. Ale s jistou rukou, ať to nakonec jedním šmiknutím nepošleš celý do kopru.

Teď už zbývá chvilka na to nejlepší na konec – osobní wellness. Beard si umyj, ať z něj vyplavíš všechny ty ostříhaný zbytky vousisek. Po očistě využij toho, že má kůže otevřený póry, který přímo dychtí po dalších beardích dobrotách, jako je olej nebo balzám.

Pod rouškou (Aktualizováno 30.3.2021)

Už rok tady všichni nosíme roušky, pod kterejma se beard jen těžko schovává. Taky se ti za tu dobu pokroutil do všech světových stran a dělají se na něm vlny připomínající pláž na Bali? Místo krvavý pomsty nůžkama, zkus bírd radši přežehlit žehličkou na vousy. Zvládne srovnat do latě delší vous (a vlas), který má alespoň pět cenťáků na dýlku. Nepomůže to na dlouho, respirátor ti bírd bohužel znova rychle rozplácne na xicht a celý tvý stylingový snažení bude k prdu. Alternativním řešením by mohlo být obětovat pannu, ale výsledek ti nemůžeme zaručit.