Jak se starat o vousy v létě

Vousy chlapa chrání jak v zimě, tak i v létě. Nezapomínej na ně a starej se o ně na oplátku taky. Jak si se všema těma nekalýma živlama během vedra poradit? Máme pro tebe vypečený tipy, jak se o vousisko v létě co nejlíp starat.

V létě dostává beard docela hustě zabrat. Nastavuje svůj fous proti všem možným živlům – musí bojovat proti slunci, chloru při koupačce v bazénu i proti slaný vodě, když je dostatek love na dovolenou u moře. Tohle všechno ho vysušuje, oslabuje a zbavuje přirozenýho mazu. A kůži taky. Slunce je navíc ještě taková svině, že svým UV zářením dokáže fousiska odbarvovat. Aby sis během léta nezničil několikaměsíční, nebo dokonce několikaletý, úsilí, je fajn se držet pár ověřenejch zásad.

Největší tajemství všech dob: Pravidelný mytí je základ

vousy-v-letePřes léto se všichni potíme jako hovada. Beard je pak zacuchaný, slepený potem a kdo ví čím dalším. První rada tě snad nepřekvapí. Je potřeba si tu bradu a beard, který k ní přirost, častěji mýt. Samo sebou, že na to nevezmeš sprcháč za pade, ale šetrný mega pěnivý šampon na vousy, nebo alespoň pořádný šampon na vlasy

Ráno, když se teprve chystáš smočit, si vystačíš s vodou. Šampony netřeba, jen si bradu a beard opláchni. Genialita tohodle triku spočívá v tom, že vousy do sebe nasají čistou vodu a už nebudou absorbovat tolik tý slaný nebo chlorovaný. Po celodenním chillu u moře nebo na koupáku to vem z gruntu šampíkem.

Kdo maže, ten jede

Mytí máme, tak přejdem k dalším důležitostem – k výživě a ochraně (vousů, rozumíme si). V létě je ideálka používat balzám, který na vousech drží dýl a ochrání je před drsnýma živlama. Večer na klídek už stačí jen olej. Jestli se teda nechystáš na noční beach party. Nakonec si bradu vykartáčuj, ať mazivo rozetřeš úplně všude, a máš hotovo.

Pij. I vodu

Ochranu zvenčí máme vyřešenou, teď je třeba připomenout výživu zevnitř, abys omezil lámání na minimum. Nebude k tomu potřeba nic jinýho než voda a zdravá strava. Hydratovaná kůže je super základ pro zdravý beard a pořádný růst. Ideálka, když vypiješ aspoň 2,5 litrů vody za den. Jestli seš zrovna v objemový fázi tak i víc. Zdravá strava už tak jednoduše popsat nejde, ale protože to je i jeden ze způsobů jak boostovat růst, psali jsme o tom víc v článku Jak zrychlit růst vousů.

jak-se-starat-o-vousy-v-lete2

RADA poslední záchrany

Jestli sis poctivě odškrtal předchozí rady a stejně máš na bradě nepříjemnej pocit, máš od nás povolení si prostříhat vousy a o fousek je zkrátit. Ideálně ať to pro tebe udělá zkušenej barber. Tím je provzdušníš a kůže se nebude tak zahřívat. Ale zase s citem, ne aby tě napadlo si okrouhat celou bradu! Pamatuj, že vousy chrání i v létě, hlavně ty dlouhý, za který se skoro dokážeš schovat. Navíc se ani nenaděješ a winter is coming. Pak budeš teprve bulet, jak by se vousy hodily.

Proti letnímu slunci se hodí kšiltovka nebo klobouk. Pomůže i užívání betakarotenu a matlání opalovacím krémem na zbytek těla. Za zmínku stojí opalovací krémy na vlasy, které jdou samozřejmě použít i na vousy. Vyzkoušený je nemáme, tak kdyžtak dej vědět, jak se osvědčily. 

Hlavně si z toho všeho nedělej těžkou hlavu a léto si užij. 

 

Ať rostou!