Jak si správně holit beard

Neholit. Díky za pozornost. Nebo to chceš fakt rozebrat? Občas se píše, že je to jednoduchý a nic na tom nejde zkazit. Nenech se vysmát, na tuny podobnejch rad by nestačily ani všechny internety. Pokusíme se ti tu nastřelit co nejvíc užitečností, aby ses poučil ať už jsi zelenáč, kterýmu raší první strniště, nebo ostřílenej beardman s luxusním plnovousem. Tak jdem na to.

Je nám jasný, že by ses nenechal poučovat jen tak od někoho. Proto jsme se radili s nejlepším barberem, kterýho známe – Kraigem Casebierem. Americký barber třetí generace stříhá a upravuje vousy už 40 let. Na konci článku jsme ti hodili video, kde ti část rad předá osobně.

 

Příprava pomůcek

gelnaholeniKrom beardu budeš potřebovat i nějakej sečnej nástroj a gel. U nás na e-shopu máme dvě shavetty a nepěnivý gel, kterej je značka ideál na zaholování kontur. Je čirej, takže si uvidíš pod čepel, udržíš linie a nezabrousíš nikam, odkud by už nešlo vybrousit. Jestli si chceš oholit celou bradu nebo hlavu, jdi klidně do pěny nebo mýdla na holení, který rozpěníš pomocí štětky, tam vidět na cestu nepotřebuješ.

Do shavetty se nabíjí jenom půlka žiletky. Zlom ji ještě před vybalením v papíře a druhou polovičku si tam nech pro další použití. U shavetty odklopíš pojistku a posuneš ji mimo vrchní část ramene. Rameno rozevři, zasaď polovinu žiletky do zubů, zakryj ji vrchní částí ramene a zpátky zajisti pojistkou. 

Jestli jsi se shavettou nikdy nepracoval, zkus si holení nejprve nanečisto bez žiletky. Osaháš si ji, získáš cit a zjistíš, jak funguje bez toho, abys okusil její ostří na vlastní kůži.

A pokud jsi měl v shavettě žiletku z minulýho holení, jedeš břitvou nebo nadzvukovým holítkem, doporučujeme z něj před použitím pořádně vypálit červa něčím jako je náš Tool Cleaner.  

Příprava brady

Nejlepší čas na holení je hnedka po sprše. Vousy jsou měkký a kůže vláčná. Jestli zrovna nemáš čas se vyvalovat ve vaně, přilož na tvář ručník namočený do horký vody. Díky tomu se vousy vztyčí do pozoru a ty s nima budeš mít o chlup lehčí práci.

Jestli se holíš ráno, kůže bude odpočatá a měkká, ale taky plná krve z polohy ležmo. Takže se raději nevrhej na holení hned po probuzení, ale až když strávíš nějaký čas na nohách. Jestli na to nemáš moc času, raději nech holení na večer, kdy budeš mít klídek, kór jestli se se shavettou teprve seznamuješ. Pak už jen vem do ruky los holítkos a akce může začít.

 

Holení kontur

Pokud nemáš vlastní grif, je nejlepší shavettu čapnout ukazováčkem a prostředníčkem na shanku (část čepele bez ostří), prsteníček patří na tang (ocas na druhý straně) a palec na spodní stranu proti prstům. Ono se to těžko popisuje, tak se kdyžtak ještě mrkni na to video dole. 

Všechno hol vždycky po směru růstu vousů. Úhel sklonu břitvy ke kůži je 30°, ale asi u sebe zrovna nemáš úhloměr, tak ten úhel udržuj spíš menší než větší. Pokud by totiž žiletka byla ke kůži moc kolmo, po(d)řezal by ses. Tlač na shavettu jen lehce, využívej její váhu a nech ji klouzat ke konturám. Když budeš tlačit a snažit se co nejvíc všechno zkrátit, vousy si podholíš a můžou zarůstat. A ráno budeš vypadat zas jak puberťák. 

jak-si-spravne-holit-beard2

 

A pár posledních tipů ke konturám:

  • Holený místa po celou dobu napínej, aby čepel hezky klouzala po kůži.
  • Kůži na ohryzku posuň trochu na stranu, aby ses zbytečně nepořezal (neboj, se shavettou to nejde moc hluboko, ostří čouhá jen 0,5 mm).
  • Linie na krku zaholuj tak, aby kopírovaly tvar čelisti a brady. 

Po dokončení mistrovskýho díla je potřeba kůži zklidnit. Opláchni se studenou vodou, aby se ti uzavřely póry. Jestli ses holil až do krve, přilož si na rány navlhčený kamenec, který je zatáhne, případně náplast z engrybírdí sady se shavettou (kdo nemá, natrhá si kousíčky hajzlpapríu a nalepí si pro hanbu na xicht ty). A na závěr si dej na zklidnění balzám po holení. Třeba ten engrybírdí.

Shavettu očisti proudem vody. Asi tě nemusíme poučovat, jak se chovat k břitům, ale jakýkoliv čepele, který k holení používáš, je potřeba udržet suchý a čistý, ať ti vydrží co nejdýl. Životnost žiletky závisí na tvrdosti a množství vousu. Jestli začneš cítit, že už to neklouže jako dřív, všechno je podrážděný nebo musíš víc tlačit na pilu, je čas na výměnu. Žiletky, samozřejmě, ne xichtu. Kontury stačí zaholovat jednou za 2–3 dny, záleží na tom, jak rychle ti rostou vousy. Když je budeš udržovat v top šejpu, celý beard bude působit mnohem upraveněji.

Úprava délek

Tady to bude jednodušší, protože tě na pořádný šmikání stejně vždycky pošlem k barberovi. Knírek si můžeš pokosit doma, stačí načesat do směru a tvaru, kterej bys ve výsledku chtěl mít, a jemně ho zašmikat nůžkama. Radši postupuj po milimetrech, ať ze sebe neuděláš jedním špatným cvaknutím Ádu. Platí, že doma nůžkama raději dělej jen menší úpravy, komplikovanější operace už radši plánuj s barberem. 

A to je tak nějak v kostce všechno, co o holení bírdu víme.

Ať rostou!

 

 

KOUPIT SET NA HOLENÍ