Shavetta nebo břitva?

Shavetta nebo břitva – to je oč tu běží. Obě zvyšují kůl faktor a z obyč holení dělají echt zážitek. Ale kterou vybrat? Rozlousknem tohle dilema a rovnou poradíme, jak se o ně starat. 

Shavetta

jil-na-vlasy1Taková shavetta je supr hlavně na zaholování kontur, ale zvládne i okrouhání celý brady. Upřímně, tahle kráska by neměla chybět mezi nářadím žádnýho vousáče. Hlavní výhodou je, že čepel jede na vyměnitelný žiletky. Nabíjíš do ní čas od času čerstvý ostří a nemusíš věnovat roky studiu techniky správnýho broušení a obtahování čepele. Otrava s broušením ti odpadne, skvělý pocit z holicího rituálu zůstává.

Ocení ji úplní nováčci tradičního holení, ale sympatie sklízí i mezi ostřílenými borci. První skupinka (a pár nešiků z druhé) si jistě bude pochvalovat, že se neprořežou moc hluboko. Čepel žiletky čouhá jen 0,5 mm. Ti, co už shavettou nějakou tu plantáž vousů pokosili, zase vítají fakt, že mají ostrý nástroj připravenej kdykoliv do akce. Stačí vytasit, nagelovat a jet. 

U břitu platí, že se musí udržovat v suchu a čistotě, aby vydržel jedovatě ostrej co nejdýl. Životnost žiletky pak taky závisí na tvrdosti a množství fousů. Jestli začneš cítit, že už to neklouže jako dřív, všechno je to podrážděný nebo musíš víc tlačit na pilu, je čas na výměnu. Nabíjej druhou půlku žiletky.

Barbeři dneska nejčastěji používají právě shavetty. Ne kvůli cool faktoru, ale čistě z hygienických důvodů, aby mohli vyměnit žiletku, než začnou kouzlit na tváři dalšímu štamgastovi.

U nás najdeš dvě libový shavetty: Garrigue je minimalistická frajeřinka s černou duší, Žižka je poctivý kombo dřeva a oceli, který do sebe zapadají jak ve švýcarských hodinkách. Ke každý z nich přibalujeme jednu žiletku grátis, abys je mohl rovnou vytáhnout do boje. Na shopu pak koupíš i celý balení vyměnitelných žiletek. A kdybys to někomu náhodou pořizoval jako dárek, vem mu tuhle sadu s shavettou Garrigue nebo Žižka v luxus plechový pixle s gelem na holení a nouzovejma náplastma.

 

Břitva

Holení s břitvou je náročnej rituál. Tu nemůžeš jen tak ráno narychlo vytáhnout a pak zahodit do rohu jak použitý fusekle. Potřebuje péči a rozmazlování před holením i po něm, prostě jak náročná holka. Narozdíl od shavetty totiž neničíš jen ostří vyměnitelný žiletky, ale při špatný péči jde postupně do kopru celá břitva, i kdyby byla nejvíc nejlepší na celičkým světě.

Po vytvoření uměleckýho díla na bradě (nebo kdekoliv jinde) je potřeba břitvu vždycky umýt a pořádně vysušit. Nejprve ubrouskem a pro jistotu chvíli nechat uschnout na vzduchu. Bez upatlání prstama, prosím. A jestli na to vezmeš ručník, zničíš si čepel i pověst chlapa, co se umí starat o svoje náčiní. Břitvu schovávej mimo koupelnu, kde na ni působí vlhko.

Ideálka je, když se břitva nechá do dalšího holení alespoň 48 hodin v klídku relaxovat. Při holení se totiž její ostří namáhá a až po pár dnech se vrací do původní krásy. Přesně kvůli tomu se před holením břitva pokaždý obtahuje na koženým obtahovacím řemeni. Vyhladí se tím na první pohled neznatelný zoubky a prohnutý materiál. Neobtahuj ji ale během holení ani po něm, tím bys namáhaný ostří spíš poškodil.

Technika holení se u shavetty nebo břitvy nijak extra neliší. Koneckonců, už jsme si dali tu práci a napsali o tom článek Jak se správně holit.

 

Final decision

Jakou cestou půjdeš je už na tobě. Shavetty jsou do moderní uspěchaný doby příjemnější variantou, ale jestli tě neodrazuje náročná údržba klasický břitvy a neskutečný úsilí, který budeš muset vložit do jejího udržení v jedovatě ostrým stavu, odrazovat tě od toho nebudeme. Jen si prosím vyber pořádnej nástroj od někoho, kdo břitvám rozumí, a nenakupuj nějaký laciný asijský zmetky, který stejně nikdy holit nebudou.

Tak ať rostou!

 

KOUPIT SHAVETTU