Olej versus balzám

Po článcích o oleji a balzámu vyvstává logická otázka – jaký je mezi nima kruci rozdíl? Nebudeme tě napínat jak kšandy, stejně správně tušíš, že toho mají spoustu společnýho. Balzám i olej mají stejné poslání: hydratovat a vyživovat vousy i kůži pod nimi. Ideálka je vyzkoušet obojí a pak se rozhodnout, co ti sedne líp. Dost zákošů navíc používá olej i balzám dohromady a jsou spoko jak nikdy.

 

Olej na klid, balzám do nepohody

olej-verus-balzam

Olej na vousy je spíš pro strniště a baby beardy. Takže pro všechny, kdo se zrovna nedávno rozhodli začít pěstovat plnovous. Olej tě rychle  dostane tam, kam potřebuješ, a pomůže se vzchopit normální i mastnější kůži. Do delších vousů už je fajn vypustit i kartáč, aby se olej (ale i balm a další hmoty) líp zapracovaly do celýho beardu.

Balzám na vousy se naopak hodí pro střední až delší vousy. Na rozdíl od oleje je totiž srovná do latě bez nutnosti pořizování dalších vychytávek. Do jistý míry dokáže nahradit i vosk, jestli teda nemáš vousy bouřliváky, který si rostou jak se jim zachce.

Nejzásadnější rozdíl je ten, že balzám vytváří na vousu ochranný film a působí tak podstatně dýl. To ocení především jedinci se sušší kůží. Pomůže v létě ve vedru, při válení na písku, v moři nebo na koupáku, ale stejně tak i v mrazech. Pokožce se uleví, přestane svědit a lupit.

Stejný účinek má i olej, ale jelikož mu chybí ochrana, hodí se na klidný dny a večery doma u krbu, kdy se chystáš propařit noc u kompu, ne někde na party.

Všem vousáčům jednoznačně doporučujeme vyzkoušet oba tyhle základní výrobky. Každý beard je unikát a každý si zamiluje (a taky potřebuje) něco malinko jinýho. Jestli ti styling balzámu nestačí, přidej k tomuhle kombu i vosk na vousy, se kterým si to namícháš přesně podle svýho gusta. Vono možná už bude i výhodnější to celý pořídit sakumprdum v jedný vymazlený vousatý sadě, ale to zmiňujem, jen kdybys náhodou nechtěl klikat produkty jednom.

Jedno si tu ale budem připomínat pěkně pořád dokola. Základem pořádnýho beardu, který nelítá všemi směry, je pořádná každodenní rutina. Bez ní to prostě nejde.

 

Wombo combo

Balzám, olej a vosk mezi sebou můžeš podle chuti kombinovat. Jako první by měl být na řadě olej, až za ním balzám. Potíž ale je, že olej snižuje přilnavost balzámu a ten pak tolik nedrží. Ochrana sice zůstane, ale styling už je slabší. Gurmáni tak našli cestu, kdy tváře a bradu promáznou olejem, ale knír a licousy nechaj nedotčený, aby je vzápětí zkrotili balzámem. Toť asi nejrozumnější cesta.

A jinak, oba tyhle naprosto základní produkty dopodrobna rozebíráme v článku o oleji na vousy a v článku o beard balmu, takže jestli nikam nespěcháš, rozhodně si rozšiř obzory.

Tak ať rostou!

 

KOUPIT OLEJ A BALZÁM