Jak se starat o strniště

Strniště je vstupenkou do Beardlandu. Někdo v něm už zůstane, někdo zatne zuby a za chvíli si už hřeje bearda na prsou. Pro všechny krátkovousáče tu máme pár rad, jak se o strniště starat, abys nevypadal jak vypelichaný kuře a nezavíral dveře luxusnímu plnovousu. Teda estli chceš bejt beardo, a ne weirdo. 

 

Určitě se shodneme na tom, že pěstovat vousy je pro chlapa nutnost. Jednak jsou vábničkou na samičky a jednak se s kvalitním porostem najednou vyklube i z 16letého holobrádka chlap, jak když střihne. Když pomineme, že tě čeká zvýšení společenskýho statutu a povýšení na lva salonů, mají vousy i praktickou stránku věci. Fungují jako štít před bordelem. Ať už je to gulášek se šesti nebo běžný prach plný bakterií a bordelu. V zimě navíc nezmrzneš a je tu ještě jeden bonus navíc: luxusní beard absorbuje až 37 % síly úderu pěstí. No bullshit!

 

Správná kosmetika je základ

gelnaholeni

Chytrým hlavám z toho teda vyplývá, že alfou a omegou parádních a zdravých vousů je jejich čistota a výživa. Na umývání svý chlouby používej jen přípravky k tomu určený – ideálně šampon na vousy, který zbytečně nevysouší. Opovaž se vzít do pracek nějaký lidl sprcháč. 

Pro pořádnej refresh můžeš použít i peeling, kterým odstraníš odumřelý bordel z kůže. Díky tomu ti nebudou zarůstat vousy, rašit beďary nebo padat lupy jako sníh kdysi o Vánocích. Jednotlivý vousy snadněji proniknou na povrch kůže a naše tekutý zlato v podobě olejů a balzámů se líp vsákne zase do ní.

Protože nárůst vousů je pro kůži proces značně namáhavý, je třeba ji bombardovat dostatkem živin a hydratace. Ideálně po umytí použít právě olej a/nebo balzám (rozdíly mezi olejem a balzámem v tomhle článku). Mazej ideálně 2x denně. Dáme ti k tomu jednu obecnou radu – tuhý balzám se hodí do tuhých podmínek. Zima, vedro, mokro, slunce. Vousy jím ochráníš a víc toho vydrží.

Na strniště sáhni po Carlu Smoothovi, který je ideálka na každý kratší vous. Sice ho nestáhneš do extra šejpu, ale je měkčí a líp penetruje tam, kde je třeba. Jakože do vousů a kůže, samozřejmě. Po nanesení oleje nebo balzámu vousy a kůži prohrábni kartáčem – na strniště a krátký vousy jsou nej hustý a měkký štětiny, jako má kartáč Gentler. S ním zbytečně nepodráždíš kůži a budeš se cítit spíš jak po masáži.

 

Dej jim tvar

Jestli se chceš odlišit od pěstitele typu „jsem línej jak veš a holení nepraktikuju“, vousy si zastřihuj a dej jim základní tvar. Ideální je, když si je nejprve necháš 4–6 týdnů růst a pak se teprve pustíš do zástřihu. Alespoň uvidíš, jak kvalitní máš základ, nebo jestli ti roste jenom pedoknír. Pak už nic nebrání tomu, abys zvolil správný styl pro svůj vous. Třeba monkey tail. Nebo si běž pokecat se zkušeným barberem, ten vždycky ví nejlíp.

 

jak-se-starat-o-strniste1

Krátká dýlka má nevýhodu, že se u ní projeví každá chyba při zaholování. Takže je potřeba, aby sis vousy upravoval jistou rukou. Ne, že se do toho budeš pouštět hned ráno po kalbě! Na druhou stranu máš kliku – když už ti ujede ruka, brzo ti dorostou. Na strniště vezmi strojek s nástavcem a zkrať si ho, jak potřebuješ. Jestli chceš nechat beard pořádně bujet, na strojek se vykašli a jen zaholuj kontury na tváři a linie na krku shavettou nebo břitvou – obě dají fousiskům precizní a přesný tvar. O rozdílu mezi shavettou a břitvou už jsme psali.

Hol dycky po směru růstu vousů a ostrou žiletkou, jinak nasereš kůže. Nejen, že budeš zase vypadat jak puberťák, ale taky ti vousy začnou zarůstat. Na závěr uprav tvar knírku nůžkama a checkni kotlety, zda by si taky nezasloužily zkrátit nebo třeba pravidelnou linku. No, a máš hotovo.

 

Dopování povoleno

Pokud jsi na tváři objevil nějaký lysiny nebo chceš podpořit růst vousisek, máme pro tebe kombo Dopingu a Beardroids. Droidy podpoří růst zevnitř, Doping zase popožene růst zvenku. Pumpni Doping přímo na kůži a vmasíruj. Jestli na lysiny nebo na celou tvář, to už je na tobě. Posledním hřebíkem do rakve řídkýho vousu vrazíš Beard Rollerem. Spíš teda 540 posledních hřebíků.

Jinak se hodí zdůraznit, že jestli seš 15letý klučina, který má do hormonální dospělosti ještě daleko a pod nosem ti neraší ještě ani taková ta jinovatka na hovně, Doping ti nepomůže. Musíš zkrátka počkat, až na to tělo bude ready. 

Jednotlivý výrobky mezi sebou můžeš samozřejmě kombinovat. Jak na to a co použít prvně si můžete nastudovat třeba v našem článku Vousáčův den.

Keep calm and stay bearded, boys!

Ať rostou!